Jalopeura               HISTORIAOSASTO     Leijona ja Eugen Schauman

Arvoisat kansalaiset!

Kära medborgare!

50 VUOTTA SITTEN

13.8.1957

Mainospöllö vuosilta 1957-1975

Mainostelevision toiminta alkaa

Nykyinen kaikkien tuntema MTV juontaa juurensa vuonna 1957 perustetusta Oy Mainos-TV-Reklam Ab:stä, joka alussa sai lähettää ohjelmiaan YLE:n eli Yleisradion kanavalla hyyryläisenä. Vasta herran vuonna 1982 Mainostelevisio muutti nimensä MTV Oy:ksi ja vuonna kolme vuotta myöhemmin eli 1985 perustettiin kolmoskanava, jolla MTV3 aloitti vuonna 1993 omana valtakunnallisena televisiokanavanaan.

Vuonna 1998 MTV Oy siirtyi osaksi mediajätti Alma Mediaa Keväällä 2005 yhtiön omistus siirtyi Alma Medialta ruotsalaisille Bonnier AB::lle ja Proventus Industrier AB:lle.

MTV perustettiin vuonna 1957 elokuussa, jolloin Ilmoittajien liitossa saatiin  idea amerikkalaistyylisistä mainoksista televisio-ohjelmien höysteenä. TES-TV (klikkaa tästä ja lue lisää) oli aloittanut lähetyksensä jo pari vuotta aiemmin, ja Yleisradio oli vasta käynnistelemässä omia lähetyksiään Suomen televisio -kanavalla. Hanketta vetämään perustettiin Oy Mainos-TV-Reklam Ab, jonka johtajaksi tuli Ilmoittajien liiton puheenjohtaja Pentti Hanski. Uuden yrityksen omistajiksi tuli liiton lisäksi merkittäviä mainostoimistoja.

Yhtiössä päätettiin vuokrata ohjelma-aikaa Yleisradion kanavalta, jonka ohjelmien lomassa se toimisi, jos Yleisradio vain suostuisi kauppaan. Yleisradio olikin aluksi vastahakoinen asiassa, mutta käytännön syistä se kuitenkin suostui ohjelma-ajan kauppaamiseen. Syynä tähän oli lopulta se, että Yleisradiolla ei ollut markkoja riittävästi tuottaa tarpeeksi omaa ohjelmaa jolla kilpailla TES-TV:n kanssa. 13.8.1957 oli sitten MTV:n historiallinen ensimmäinen lähetys. MTV:n alkutaival oli aika tuskaista, mm siksi, että ohjelma-aikaa oli vain 10 tuntia viikossa ja sekin parhaimman katseluajan ulkopuolella, totta kai. Sopimuksen mukaan MTV ei saisi kilpailla Yleisradion kanssa uutisissa eikä puoluepoliittisia mainoksia saisi esittää.

MTV (kutsun sitä tässä nyt lyhyyden vuoksi nykyisellä nimellään) tuotti ohjelmansa ja mainoksensa pikkuruisessa toimistossa. Kannattaa muistaa, että mm. mainokset olivat suoria lähetyksiä, joita näyttelijät näyttelivät siis LIVENÄ!

Koko kanavan toiminta oli tuolloin kiikun kaakun. Vasemmistopuolueet mm. vaativat suureen ääneen, että ainoastaan jokin valtiollinen toimija voisi lähettää ohjelmia. Yleisradiossa taas ehdotettiin, ettei kanava lähettäisi omia ohjelmiaan lainkaan vaan lähettäisi pelkkiä lyhyitä mainostaukoja isännän omien ohjelmien välissä. Onneksi näitä vaatimuksia saatiin liennytettyä!

1960-luvun alussa vuorostaan TES-TV ajautui taloudellisiin ongelmiin, sillä se ei pystynyt kilpailemaan mainosrahoista huomattavasti suuremman näkyvyysalueen omanneen MTV:n kanssa. Niinpä 1964 Yleisradio osti TES-TV:n pois kuleksimasta ja teki sen Tampereen kanavasta uuden TV2-kanavan. MTV olisi halunnut vapautuvan kanavapaikan itselleen, koska vuokra-aikatoiminta rasitti yhtiötä kovin mm. huonojen ja lyhyiden lähetysaikojen vuoksi.YLE kuitenkin torbedoi tuollaiset haihattelut tyystin. MTV vaiennettiin tarjoamalla sille lisää lähetysaikaa TV2:n kanavalta ja vieläpä kohtuullisen hyvään katseluaikaan. Lisääntynyt näkyminen katselijoiden ja mainostajien suuntaan paransi MTV:n taloutta ja niinpä 1967 rakennettiinkin uusi toimitalo Pöllölaakso Helsingin Ilmalaan. 

Muistaakohan muuten monikaan tämän artikkelin lukija, että MTV:n oma kolmoskanava aloitti toimintansa vasta vuoden 1986 joulukuussa! Siis vasta silloin Urholandiaan saatiin kolmas TV-kanava! Nykyisin Digiaikaan kun noita kanavia riittää aivan vaivoiksi asti. Tarjontaa nykyisin siis riittää, miten lienee laadun kanssa? No, ei kannata masentua, jos ei noita aikoja historiastamme muistakaan; kaikki eivät voinekaan muistaa, koska osa lukijoistamme on syntynyt vasta tuon vuoden 1986 jälkeen (tuo nuoriso, tuo nuoriso!!).

Näin tällä kertaa...

 

Ajattelun aihetta antoi perustajajäsen UJ

 

<-Paluu HISTORIA-osaston pääsivulle                            Sivusto © Juha Räty