Jalopeura               URHO-KLUBI      Leijona ja Eugen Schauman

Arvoisat kansalaiset!

Kära medborgare!

HISTORIAOSASTO

Suomen ilmavoimien "Hakaristi"

Viime aikoina on puhuttu usealla taholla Suomen ilmavoimien hakaristin "juurista" ja saksalaisesta alkuperästä. Myös EU on ottanut kantaa hakaristitunnuksen käyttöön. Viimeisin näkemäni uutinen oli 20.10.2005 sanomalehti Kalevassa, jossa tuota harhakuvaa saksalaisjuurista puitiin. Tässä hieman lisäinformaatiota tiedonhaluisille...

Suomen ilmavoimat käyttivät hakaristitunnusta huomattavasti ennen Saksan natsipuolueen perustamista aikaan, jolloin Saksan Aadolf vasta haaveili viiksistään peilin edessä. Vielä sitäkin aiemmin se esiintyy taiteilija Gallen-Kallelan suunnitelmissa. Lisäksi tämä Suomen hakaristi on sininen, kun taas Saksan svastika on eri asennossa ja väriltään musta. Eri asia on kuitenkin se, että monelle suomalaiselle ulkomaan elävistä nyt puhumattakaan tulee tästä Suomenkin hakarististä mieleen Saksan natsipuolueen lokaan polkema tunnusmerkki (eikä moni edes huomaa merkkien suurehkoa erinäköisyyttä). Tämän mielleyhtymän takia hakaristin käyttö missään yhteydessä (historiaa ja historiatutkimusta lukuun ottamatta) on vähintäänkin arveluttavaa ja syytä tehdä harkiten.

Suomen käyttöön hakaristi tuli naapurimaastamme Ruotsista, kun Ruotsalainen kreivi Eric von Rosen lahjoitti sisällissodan aikana Suomen valkoiselle hallitukselle Morane-Saulnier Parasol -lentokoneen Thulinin valmistaman muunnoksen Thulin Typ D. Luutnantti Nils Kindberg lensi sen Vaasaan 6. maaliskuuta 1918, Rosenin ollessa matkustajana. Konetta pidetään Suomen ilmavoimien ensimmäisenä lentokoneena, koska Ilmavoimilla ei katsota olevan historiallista jatkuvuutta sisällissodan toisen osapuolen lentotoimintaan. 

Itse asiassa Thulin oli toinen Suomen ilmavoimien lentokone, sillä ensimmäinen toimitettiin Pietarsaareen Ruotsista 24.2.1918 tulleiden lentäjien mukana; tosin kaksi päivää myöhemmin (26.2.1918). Kone oli nimeltään Albatross, mutta se sai heti tuoreeltaan moottorivian. Sitä ennen ehdittiin ottaa käyttöön kreivi Eric von Rosenin lahjoittama Morane-Saulnier Parasol -kone, joka on täten saanut kunnian olla virallisesti Suomen ilmavoimien ensimmäinen lentokone. Päivämäärästä muodostui ilmavoimien vuosipäivä. Kone sai tunnuksen F1. 

Kerrotaan myös, että kyseisen kreivin poika muodosti yksinään omalla pienkoneellaan Biafran ilmavoimat Biafran sodassa, hmm. Tässä sodassa vaikutti siis herra nimeltä Carl Gustav von Rosen. Hän toimi myös mm. KLM:n pilottina (ensimmäinen kaupallinen lentoyhtiö),  punaisen ristin pilottina, lenteli Etiopian ilmavoimissa, Dag Hammarskjöldin ohjaajana ( sairaana alasampumisen aikana ) ja löylytti MiG-17:sia Saabin kevyillä urheilukoneilla.

Ruotsalaisen kreivin poika Carl Gustav von Rosen

Carl Gustav von Rosen

Ja takaisin hakaristiin. Alla olevassa kuvassa näkyy vasemmalla suomalainen hakaristi, oikealla saksalainen svastika. Huomaa erot asennossa, taustassa ja hakaristin värissä (lisäksi suomalainen risti on se alkuperäisempi).

Suomen Ilmavoimien hakaristi

Saksalainen svastika


Von Rosen oli maalauttanut Uumajassa 2.3.1918 koneen siipiin onnenmerkkinsä, sinisen hakaristin, josta tuli Suomen ilmavoimien tunnus. Natsiassosiaatioiden johdosta hakarististä luovuttiin koneissa ja lentomerkeissä jatkosodan jälkeen 1945 Valvontakomission määräyksestä (se korvattiin sinivalkoisella kokardilla), mutta kunniamerkeissä ja muissa pienissä tunnuksissa se on edelleen (kuten alla olevan kuvan vapaudenristi-mitalissa). Edellisten alkuperä on pääosin taitelija Gallen-Kallelan töissä ja suunnitelmissa. Sen lisäksi kyseessä oleva hakaristi on vanha skandinaavinen onnen symboli, jonka taitelija Gallen-Kallela otti käyttöön suunnitelmissaan jo kauan ennen kreivin koneen laskeutumista. Hakaristiä on käytetty siis muinaisista ajoista lähtien sekä koristeena että puumerkkinä. Se on tunnettu mm. suomalais-ugrilaisten kansojen ompelukoristeissa nykypäivään saakka. Usein se mielletään onnen symboliksi.

Vapaudenristi

Suomessa tiettävästi ensimmäinen julkisesti esille laitettu hakaristi lienee Akseli Kallen-Gallelan Aino–triptyykkiä kiertävä hakaristiornamentti vuodelta 1891. Alla olevassa kuvassa näkyy lukuisia hakaristejä, itse maalausta voi käydä ihmettelemässä Suomen Pankin juhlahuoneistossa Helsingissä.

Gallelan Aino-triptyykki

Kuinkahan moni teistä lukijoista on lisäksi tietoinen siitä, että hakaristi esiintyy nykyisin Tasavallan Presidentin lipussakin. Katsokaapa alla olevaa kuvaa ja sen vasenta ylänurkkaa...

Tasavallan Presidentin lippu

Mistä natsi-Saksa sitten sai oman hakaristinsä? Herman Göring oleskeli 1920-luvulla Ruotsissa. Siellä hän avioitui vuonna 1923  Karin Kantzowin kanssa. Karinin sisar taas oli naimisissa kreivi Eric von Rosenin kanssa. Saksan kansallis-sosialistinen puolue (1933-1945) otti tunnuksen tiettävästi käyttöön 1933. Että silleen...

Ajattelun aihetta antoi perustajajäsen UJ

 

<-Paluu HISTORIA-osaston pääsivulle                            Sivusto © Juha Räty