Arvoisat kansalaiset!

Kära hamburgare!

 

Markkinoiden yleisimmät itikka-ansat
-julkaistu 29.12.2008-

Tässä viime vuoden, eli 2007 toukokuussa, hankimme tuotetestauslaboratorioomme testattaviksi kaksi erimerkkistä itikka-ansaa tai hyttyspyydystä. Meillä oli jo valmiina muutama halvempi laite vastaavaan tarkoitukseen hankittuna, joten nyt oli aika laittaa markkinajohtajat vastakkain. Itse testaus pääsi toden teolla käyntiin vasta kesällä 2008 testiin osallistuneen laitteen toimimattoman huollon takia. Mutta menkäämme nyt itse asiaan.

Nämä testitulokset julkaistaan vasta nyt juuri ennen uutta vuotta myöhälle syksyyn jatkuneiden testausten ja uushankintojen takia. Mutta toimituksemme toivookin, että näistä testituloksista olisi apua tulevalle kesälle hyvällä itikkasatoalueella asuville. Kaikista testiin osallistuneista laitteista oli iso apu "käsipeliin" verrattuna, mutta jokainen niistä toiminee parhaiten omalla osa-alueellaan.

Kuva: Mosquito PowerTrap
  (Photo © Juha Räty)

Kuva: Mosquito Magnet Defender
  (Photo © Juha Räty)

Kuva: Ötökkätuho
  (Photo © Juha Räty)

Kuva: Sähkölätkä
  (Photo © Juha Räty)

TESTAUSTULOKSET:

Ensin yleinen toimintaperiaate kahdelle testin massiivisimmalle laitteelle. Samalla periaatteella toimivia pyydyksiä on tullut markkinoille nyt useita muitakin, joita emme ole vielä testanneet. Laitteen valinnan yhteydessä kannattaa katsastaa, että laitteen imu on riittävä, eli tuulettimen on oltava tehokas.

Laitteet tuottavat nestekaasusta hiilidioksidia ja vesihöyryä matkien näin ihmisen "ulkoeritystä". Lisäksi laitteisiin asennettu oktenolipanos tuottaa ihmisten ja lehmien tyyppistä hajustetta, joka houkuttelee lisää inisijöitä luokseen. Kun hyttynen tulee lähelle, laitteissa oleva "PC-tuuletin" imaisee innokkaan verenimijän laitteen sisällä olevaan säiliöön, jossa itikka kuivuu lämpimässä ilmavirrassa nopeasti. Suurin osa kuolee toki jo matkatessaan tuulettimen läpi ja laitteen sisäisissä sähkökentissä.

Laitteiden jatkuvan käytön luvataan puhdistavan suojeltavan alueen vakiohyttyskannasta lähes kokonaan, siis verta imevistä naarashyttysistä. Hyttyset liikkuvat syntymäsijoiltaan vain pari sataa metriä, ne eivät siis vaeltele. Toki mm. tuuli voi tuoda alueelle "uudisasukkaita" satunnaisesti. Kun laitteen käytön aloittaa varhain keväällä, hyttyset eivät pääse munimaan ja hyttyspopulaation luonnollinen kierto estyy. Näin mm. myöhälle syksyyn jatkuva laitteen käyttö vähentää keväällä ilmoille lähtevää populaatiota merkittävästi.

Laitteet kuluttavat täydellä teholla yhtäjaksoisesti toimiessaan noin 11 kg nestekaasua kuudessa viikossa ja yhden oktenolipanoksen noin kolmessa viikossa. Kaasukulut ovat siis noin 14 euroa kuukaudessa ja oktenoli noin 10-20 euroa kuukaudessa. Laitteet toimivat ilman oktenoliakin, mutta testattaessa saalis jäi murto-osaan. Lisäksi Mosquito Magnetin kaasujärjestelmä puhdistetaan hiilidioksidipatruunalla pari kertaa kesän aikana, josta tulee pari kymppiä lisäkuluja. Laitteet voi sijoittaa ulos ilman mitään katoksia tai suojia.

Laitteiden sijoittaminen tontille on ensiarvoisen tärkeää, sillä laitteethan houkuttelevat hyönteisiä. Huolimattomalla sijoituksella kesäinen istuskelupaikka muuttuu masokistin märäksi toiveuneksi. Mosquito PowerTrapin mukana ei tullut kunnollisia ohjeita laitteen sijoituksesta, Mosquito Magnetin mukana taas tuli oikea suunnitteluohjelma, johon saattoi piirtää oman talon tontteineen, pensaineen ja vesialueineen. Ohjelmaan saattoi sijoittaa itikka-ansan ja nähdä sen toiminnan animoituna. Tästä ohjelmasta oli oikeasti suuri hyöty laitteiden kunnollista sijoituspaikkaa haettaessa. Käytimmekin ko. ohjelmaa molempien hyttysansojen sijaintipaikkaa määritettäessä. Siitä suuri plussa Mosquito Magnetille!

 

Flowtron Mosquito PowerTrap MT-250 -laitetta markkinoi City-Market noin 500 euron hintaan. Lisäksi laitteeseen tarvitaan kaasupullo, kaasuletkut ja pulloliitin sekä oktenolipanos. Kokonaisuudelle tulee siis hintaa yli 600 euron, varsinkin, jos kaasupullo pitää ostaa.

Laitteen luvataan tappavan kaikki verta imevät hyönteiset noin 4000 m2 alalta houkuttelemalla niitä hiilidioksidin, lämmön, oktenolin ja valon muodostamalla kombinaatiolla. Lopulta laite imaisee ja tappaa kaikki liian uteliaat verenimijät sekä mekaanisesti että kuivaamalla. Laite on ohjelmoitavissa ohjauspaneelista erilaisille säästötoiminnoille, mutta kokemus osoitti parhaaksi pitää sitä päällä jatkuvasti aina toukokuusta alkaen kesän loppuun saakka.

Valmistaja lupaa:
"set & forget" program: automatic on/off operation in one of four individual time settings. Conserves propane gas for maximum efficiencies.
Powerful Vacuum Action: Draws insects into the "no escape" trap. Removable catch tray for fast, clean and easy disposal of dead insects.
Special Super Bright LED's: gives extra attraction"

Laitteen tuuletin hajosi käytössä parissa viikossa kesällä 2007, jolloin luonnollisesti koko vekotin mykistyi kokonaan. Toimitus asiakaspalvelupisteeseen ja saimme laitteen lähtemään maahantuojan huoltoon. Lupauksista huolimatta laitetta ei saatu koko kesänä takaisin huollosta! Lopulta pienten uhkailujen säestämänä uusi, korvaava laite saatiin vasta syksyllä City-Marketin asiakaspalvelupisteestä, koska huollosta ei kuulunut pihaustakaan!  Eipä tosin laitetta enää talvella tarvittukaan (takuuaika siis umpeutui kivasti huollossa seisottamisessa ja talvivarastoinnissa), joten se  jouduttiin siirtämään varastoon odottelemaan kesää 2008 ja uutta testikierrosta. Kesän koitettua laite asetettiin parhaalle mahdolliselle paikalle toimituksemme tontilla Oulussa ja sen paikkaa vaihdettiin testiin osallistuneen toisen "järeän" laitteen kanssa muutaman kerran testin kuluessa luotettavampien testitulosten saamiseksi. 

Laite keräsi kohtuullisesti pistäviä hyönteisiä, itikoita ja joitakin paarmoja. Testi kesti koko kesän 2008. Testijaksot olivat pituudeltaan 14 vuorokautta yhtäjaksoisesti, jona aikana säiliöön ilmestyi alkukesästä muutama tuhat inisijää. Joukkoon oli mahtunut muutama perhonenkin, valitettavasti! Laite siis toimi (kun toimiva laite lopulta saatiin City-Marketilta). 

Kilpailevaa Mosquito Magnetia huonomman keräystuloksen syykin selvisi tiedetoimittajillemme, jotka ihmettelivät sinällään samalla periaatteella toimineiden laitteiden tehoeroja: tämäkin laite houkuttelee hyönteisiä pilvin pimein, mutta sen imuaukko on huomattavasti kilpailijaansa huonommin sijoitettu ja liian suuri. Nyt laitteen ympärillä pörrää kesäiltaisin melkoisia parvia hyttysiä, mutta ne eivät välttämättä joudu väärin sijoitetun imuaukon paikan ja liian pienen imuvoiman takia laitteeseen ollenkaan! Jos lukijamme haluaa kunnostusvinkin toimitukseltamme omistamalleen PowerTrapille, kannattaa lähestyä toimitustamme sähköpostilla!

PLUSSAT:

MIINUKSET:

                ***

MosquitoMagnet Defender -laitetta markkinoi Agri-Market noin 480 euron hintaan, johon mm. kaasuletkut ja -liittimet sisältyvät. Lisäksi laitteeseen tarvitaan kaasupullo sekä oktenolipanos. Kokonaisuudelle tulee siis hintaa noin 550 euroa.

Laitteen luvataan tappavan kaikki verta imevät hyönteiset noin 2000 m2 alalta houkuttelemalla niitä hiilidioksidin, lämmön ja oktenolin muodostamalla kombinaatiolla. Lopulta laite imaisee ja tappaa kaikki liian uteliaat verenimijät sekä mekaanisesti että kuivaamalla. Laitteessa ei ole ohjelmointimahdollisuutta, joskaan sitä ei myöskään kaivattu.


Valmistaja lupaa:

Laitteen tuntuu mekaanisesti pääkilpakumppaniaan tukevammalta. Kesän 2008 koitettua laite asetettiin parhaalle mahdolliselle paikalle toimituksemme tontilla Oulussa ja sen paikkaa vaihdettiin testiin osallistuneen toisen "järeän" laitteen kanssa muutaman kerran testin kuluessa luotettavampien testitulosten saamiseksi. Tästä laitteesta on olemassa myös verkkovirtaa tarvitsematon malli niille, joilla sähköä ei ole tarjolla.

Laite keräsi todella huomattavia määriä pistäviä hyönteisiä, itikoita ja joitakin paarmoja; satotuloksia voi ihailla juttumme lopussa olevista kuvista. Testi kesti koko kesän 2008. Testijaksot olivat pituudeltaan 14 vuorokautta yhtäjaksoisesti, jona aikana säiliöön ilmestyi alkukesästä useita kymmeniä tuhansia inisijöitä. Piha, joka oli edellisinä vuosina sen verran kaiken maailman ötököiden valloittama, ettei illalla verannalla juuri viitsinyt istuskella, oli muuttunut täysin. Nyt istuskelu onnistui ilman massiivista hyttyssavusuojausta. Kertynyttä ötökkäkasaa oli muuten mukava ihastella lautasella! Eipä käsipelillä moinen olisi onnistunut millään. Eikä keräystuotteiden joukossa ollut yhtään kimalaista, mehiläistä tai perhosta. Ja paikalliset pikkulinnut syövät toki myös kuivattuja hyönteisiä, jopa ruokinta-alustalta tarjoiltuina!

Laite siis toimi  todella hyvin! 

PLUSSAT:

MIINUKSET:

                ***

Ötökkätuho-laitetta markkinoi useampi myymälä muutaman kymmenen euron hintaan. Laite toimii sekä paristoilla että verkkolaitteella, joskaan kaikissa ostospaikoissa verkkolaite ei kuulu toimitukseen. Paristoja vehje syö melkoisella vauhdilla. Laite houkuttelee inisijöitä pääasiassa valon avulla ja tappaa liian liki tulleet sitten muutaman kilovoltin sähköiskulla. Teho päivänvalossa oli olematon, mutta illan hämärtyessä se toimi paremmin. Valitettavasti se houkutteli melkoisesti myös mm. perhosia. 

PLUSSAT:

MIINUKSET:

                ***

Elektronista kärpäslätkää  markkinoi myös useampi myymälä muutaman euron hintaan. Laite toimii  paristoilla. Markkinoilla on myös ladattavia malleja, jotka (ainakin toimituksen tietoon tulleet) osoittautuivat sähköisen suunnittelunsa takia arveluttaviksi ja jopa hengenvaarallisiksi. Niitä toimituksemme ei suosittele kenellekään! Osaa testatuista laitteista vaivasi myös hutero mekaaninen laatu; erään testiyksilön matka katkesi kirjaimellisesti kahtiajakautumiseen!

Laitteen toimintaideana on se, ettei sillä tarvitse lyödä kärpäsiä yhtä massiivisella voimalla kuin perinteisellä kärpäslätkällä; pelkkä kosketus ötökkään riittää saamaan sen hengiltä. Tappajana toimii muutaman kilovoltin jännite. Tosin esimerkiksi isojen paarmojen ja ampiaisten tapauksessa "hujautus" auttaa asiaa. Testiryhmämme "isot pojat" iloitsivat (?) myös mm. siitä, että osa varsinkin jo verta imeneistä hyttysistä kirjaimellisesti räjähti osuessaan lätkään. Räjähtäneen itikan jäännöksiä oli turha etsiskellä, sen verran poweria lätkässä oli! 

PLUSSAT:

MIINUKSET:

 

Annoksenne, olkaa hyvät!

Jo on itikkapotkaa tarjolla!

 

Kuva: Mosquito Magnet Defenderin (vasemmalla) ja
 Mosquito PowerTrapin (oikealla) kahden viikon saaliit
  (Photo © Juha Räty)

Kuva: Mosquito Magnet Defenderin kuuden
viikon saalis (Photo © Juha Räty). Laskijamme
 hyytyi 4000 ötökän kohdalla, mikä oli tuo ihan
 pieni kasa ison kasan edessä etureunalla.
 Kuvan iso kasa on 20 cm halkaisijaltaan ja 13 cm korkea.
Itikat ovat hieman  puristuksissa, eivät "pöyheästi".

 

Että silleen tällä kertaa, tuumii pääyli-insinööri J  (lausutaan {tsei}).

 

<= Paluu tuotetestauslaboratorion pääsivulle