MIETINTÄMYSSY     

Arvoisat kansalaiset!

Min kär enfaldig stackare!

UTTI eli Urho-Klubin Tekniikan TutkimusInstituutti esittelee teille viikon virallisen palindromin, olkaapa hyvä:

Näillä sivuilla Sinulla, rakas lukija, on mahdollisuus tutkailla toimitsijoidemme mielen syvimpiä syövereitä, kokeilla omia hoksottimiasi ja kehittää kielellistä lahjakkuuttasi aivan uskomattomien kielellisten ilmausten avulla.

Viikon 5 virallinen palindromi (6.2.2011)

Itä-Suomeen sijoittuu tämäkin tarinamme, lähes 50 vuoden päähän nykyhetkestä. Ja tietysti tämäkin pohjautuu tositapaukseen...

Hurskaisen pahatapainen vekara, jolle oma ja vieras omaisuus vuosia myöhemminkin sekoittuivat pahasti keskenään, aloitteli joskus 1960-luvun alkuvuosina lain toisella puolella kulkevaa elämäänsä. Mainittakoon tässä, että vankila tuli myöhemmin hänelle hyvinkin tutuksi kortteeriksi...

Tämä silloin vain kuuden vuoden ikäinen pojankoltiainen oli päättänyt "tiirikoida" paikallisen nakkikioskin oven heinäkuisena yönä, oven, joka erotti hänet ikävällä tavalla kioskiyrittäjän limonadivarastosta; "limunaati" kun oli tuolloin harvinaista herkkua pienille ja vähän isommillekin. Sanottakoon tässä yhteydessä yritteliästä koltiaistamme vaikkapa Penaksi (keksitty nimi). No, Penan isä, vaikka itsekin hieman holtiton lurjus, oli kuitenkin Penan äidin Anin kanssa huolissaan vesselinsä illanvietoista. Niinpä he olivat palkanneet kaljapalkalla naapurista 16-vuotiaan Sakarin vakoilemaan "salapoliisina" Penan tekosia. Ja juuri, kun Pena oli saamaisillaan kioskin oven lukon auki, Sakari ilmestyi paikalle ja nappasi Penan itse kyhäämät tiirikat kädestä pois.

 Silloin Pena, vaikka vasta vain 6-vuotias olikin, kirosi raskaasti, sylkäisi maahan ja tuhahti kulmainsa alta mulkaisten:

"Ani, salapoliisi & isi, ilo palasina!"

ja sama takaperin:

"Ani, salapoliisi & isi, ilo palasina!"

 

Hanimme yrittäessä kätkeä luurankojaan kaappeihinsa, palindromitteli irtoluunsa Mustille syöttänyt UJ

Kihii, kihii, mä oon kyllä aika ujo!
Kuva:
Toimitsijatyttösemme Hani (Photo Juha Räty).

Jos sinulla, rakas lukijamme, on ehdotuksia viikon palindromiksi, mailaile Hanille osoitteeseen: hani [at] nei.to

<-Paluu MIETINTÄMYSSYN pääsivulle                                                                                                                           

Sivusto © Juha Räty