MIETINTÄMYSSY     

Arvoisat kansalaiset!

Min kär enfaldig stackare!

UTTI eli Urho-Klubin Tekniikan TutkimusInstituutti esittelee teille viikon virallisen palindromin, olkaapa hyvä:

Näillä sivuilla Sinulla, rakas lukija, on mahdollisuus tutkailla toimitsijoidemme mielen syvimpiä syövereitä, kokeilla omia hoksottimiasi ja kehittää kielellistä lahjakkuuttasi aivan uskomattomien kielellisten ilmausten avulla.

Viikon 7 virallinen palindromi (19.2.2012)

Tämä palindromimme sijoittuu 1960-luvulle ja kertoo kirjoittajalle tutusta maalarista, Martista, joka kunnosteli ihmisille taloja ja kiinteistöjä ammattitaidolla. Martilla oli aina silloin tällöin kaverinaan Tuomisen Allu, joka oli kyllä muuten hyväkin maalari, mutta yksin häntä ei kyllä uskaltanut urakan kanssa jättää. Allulla kun oli taipumus mestaroida laiskuuksissaan pohjatyöt vain puolitiehen; joskus ne jäivät jopa kokonaan tekemättä. Ja vaikka tuolloin maalit olivat tosi myrkkyjä nykyisiin vesiliukoisiin turvamaaleihin verrattuna (niissä kun käytettiin mm. lyijyä ja muita myrkkyjä homeen ja muiden epätoivottujen kasvannaisten estämiseen), pohjatyöt piti silti tehdä huolella.

Tarinamme alkaa, kun Martti palasi sairaalareissun jälkeen työmaalle. Martilla kun oli raapparauta lipsahtanut vasempaan käteen tehden siihen melkoisen syvän haavan. Tuolla raapparaudalla kun seinistä piti raapata irtonaista maalia ja vaikkapa sammalta pois ennen uuden maalin sutimista.

Työmaalla Marttia odotteli vihainen talon isäntä; uutukaisen maalin alta näkyi laajalla alueella selvästi rosoista pintaa. Tarkempi tarkastelu osoitti, että syynä siihen oli maalin alle jätetty naava. Ja naavahan kuuluu kuusimetsään, ei talon seinään! Lisäksi isäntä kertoi, että Allu oli tullut pienen tauon jälkeen takaisin ja jatkanut maalaamistaan yksin. Ja se naava-alue oli juuri tuolla Allun maalaamalla alueella...

Martti suutahti hieman, otti raapparaudan kipeään vasempaan käteensä ja sipaisi terhakasti vastamaalatun pinnan paljaaksi saaden melkoisen kasan maalinsekaista naavaa samalla kipeälle haavalleen.
 Tuolloin Martti huudahti:

"Naavaa? Hitto, Allu maalasi salaa, mulla otti haavaan!"

ja sama takaperin:

"Naavaa? Hitto, Allu maalasi salaa, mulla otti haavaan!"

* * *

Hanimme miettiessä raapparaudan soveltuvuutta kuivahtaneen meikin poistoon, palindromin maalaili UJ

Kihii, kihii, mä oon kyllä aika ujo!
Kuva:
Toimitsijatyttösemme Hani (Photo Juha Räty).

Jos sinulla, rakas lukijamme, on ehdotuksia viikon palindromiksi, mailaile Hanille osoitteeseen: hani [at] nei.to

<-Paluu MIETINTÄMYSSYN pääsivulle                                                                                                                           

Sivusto © Juha Räty