MIETINTÄMYSSY     

DA VINCI -MYSTEERIN VASTAUS:

Monia meistä on kiehtonut tuo Dan Brownin mestarillinen teos Da Vinci -koodi, jonka paulojen suurena osallisena ovat erilaiset anagrammit ja salakirjoitukset

Ongelmammehan oli salakirjoitussanoma, joka perustui Rooman keisari Julius Caesarin käyttämään menetelmään. Erona oli tietenkin kyllä se, että tällä kertaa kätketty viesti oli suomea, jota taas Caesar ei käyttänyt koskaan kielivaikeuksiinsa vedoten (Olisi kyllä hänenkin kannattanut nuorena opiskella, niin kenties kaikki olisi myöhemmin luontunut paremmin. Olisi siinä ollut ainakin Brutuksella suomenkielisissä salasanomissa hiukan enemmän pohdittavaa, heh.)

Juliushan se siinä - no onpa ukko hiukkasen kipsissä!

Ja salakirjoitus kuului siis:

YUKRM YKDRQ QYPHU RÖNVL

ja ratkaisu oli:

URHO JUHA ON NUMERO YKSI

Suetonius kuvasi teoksessaan De vita Caesarum Julius Caesarin käyttäneen kenraaliensa kanssa viestiessään salakirjoitusta, jossa kirjain korvataan aakkosjärjestyksessä 3 kirjainta eteenpäin löytyvällä kirjaimella, ja aakkoston lopussa kierretään takaisin alkuun. Tällöinhän esimerkiksi  A:sta tulee D, B:stä tulee E ja niin edespäin. Nykyisin Caesar-salauksella tarkoitetaankin tämän yleistystä, jossa aakkostossa siirrytään sovittu määrä kirjainta eteenpäin.

Ja kuten vinkissämme sanottiin, teksti on oikeaa suomea, joten siinä ei ole esimerkiksi ruotsalaisia kirjaimia (Å). Muutoinhan vastaukseksi tulisi URHO JUHA ON NUMERO YZSI, joka ei ole selkeää kieltä ollenkaan. Se olikin sekoittanut useita kilpailijoita, mutta kuten olemme sanoneet jo aikaisemminkin, vinkeistä kannattaa ottaa se tunnetuksi tullut vaari!

Ja klubimme toimitukseenhan oli tullutkin (viimeinkin) määräaikaan(?) mennessä runsaasti vastausyritelmiä, joista vain viisi oli oikeaa! Nuo oikeat vastaukset olivat seuraavilta klubimme sivujen ahkerilta lukijoilta: Simo Pahkamaa, Anne Räty, Sami Salonpää, Hanna Rönkkö ja Aki Hankonen. Klubimme virallinen onnetar professori Yrjö Nevankartano suoritti vapun aikana virallisen valvojan läsnä ollessa arvonnan, ja onnekkaaksi voittajaksi saatiin Aki Hankonen, onnea!

Akin palkinto, isänmaallinen ja tietenkin suomalainen DVD-elokuva, toimitetaan piakkoin uudelle omistajalleen!

 

Erikoistutkija UJ

<-Paluu MIETINTÄMYSSYN pääsivulle                                                                                                                            Sivusto © Juha Räty