Arvoisat kansalaiset!

Kära hamburgare!

 

Töitä rakentajille

Nykyisen taantuman aikana työttömyys on paha vitsaus koko Suomenniemellä ja itse asiassa koko Euroopassa. Raahen kaupunki toimii kiitettävän uutterasti työttömyyden torjunnassa. Kuten tunnettua, teollisuuden ja rakennusalan työpaikoilla on kerrannaisvaikutus. Näiden alojen työpaikat luovat kysyntää palveluille ja siten työpaikkoja myös palvelualoille. Raahen kaupunki onkin viisaasti keskittynyt erityisesti rakennusalan työllisyyden vahvistamiseen.

Kaupunkimme on onnistunut edistämään sekä uudisrakentamista että korjausrakentamista. Joitakin vuosia sitten homehdutettiin Pattasten koulu ja luotiin tarve isolle korjausremontille. Piehingin koulu homehdutettiin korjauskelvottomaan kuntoon ja se on jo purettu. Tulevina vuosina rakennusalaa virkistää uuden Piehingin koulun rakentaminen.

Totuuden nimissä on kerrottava, että muuallakin Suomessa kunnat osaavat työllistää rakennuksiaan, erityisesti koulujaan homehduttamalla. Toistakymmentä prosenttia Suomen kouluista kärsii sisäilmaongelmista. Raahessa tämä homma kuitenkin osataan erityisen hyvin. Edellä mainittujen koulujen lisäksi Antinkankaan koululla on homeongelmia ja Merikadun koululla kiistellään siitä, onko siellä sisäilmaongelmia vai kuvittelevatko jotkut koululaiset muuten vain sellaisia olevan. Raahessa suunnilleen puolet kouluista on ollut tai on parhaillaan homeen kourissa.

Raahen kampusalueen rakennusten kiinteistönhoidon löi laimin Oulun seudun koulutuskuntayhtymä, Osekk. Kun silloinen kaupunginhallituksen puheenjohtaja, Pyry Suonsivu, arvosteli Osekkia kampusalueen rakennusten huonosta hoidosta, muu kaupunginhallitus kiirehti pyytämään johtajansa puheita anteeksi, koska suuri koulutuskuntayhtymä vain omalta osaltaan käytti Raahessa hyväksi havaittua työllistämiskeinoa.

Rakennusten homehduttaminen on erittäin tehokas työllistämiskeino. Kiinteistönhoidossa ei tarvitse erityisemmin ponnistella, paremminkin riittää, että asioita jätetään tekemättä, jolloin työllistäminen itse asiassa säästää kaupungin henkilöstön työtä. Rakennus voidaan homehduttaa esimerkiksi jättämällä ilmanvaihtokanavat ja –suodattimet puhdistamatta. Poistoilmasuodattimet likaantuvat nopeammin kuin tuloilmasuodattimet, jolloin rakennus muuttuu ylipaineiseksi, kosteus tiivistyy talvella ulkoseinien sisään ja rakennuksen homehtuminen on varmaa.

Osekk käytti Raahen kampuksella erittäin yksinkertaista keksintöä. Vanhojen rakennusten rossipohjien tuuletusaukot jätettiin kesäisinkin tukituiksi. Rakennukset, jotka valtion omistuksessa olivat säilyneet sata vuotta hyväkuntoisina, turmeltuivat Osekkin käytössä kymmenessä vuodessa. Ja Osekk vieläpä säästi kiinteistönhuollon töitä useita tunteja vuodessa, kun turhanpäiväinen rossipohjien tuuletusaukkojen aukaisu keväisin ja sulkemiseen syksyisin jätettiin tekemättä.

Välinpitämättömällä kiinteistönhoidolla pystytään homehduttamaan rakennuksia, vaikka ne olisi alkuaan rakennettu ihan hyvin. Tästä on sekin etu, ettei kiinteistönhuoltohenkilöstön tarvitse osata eikä opiskella käyttämään nykyaikaista kiinteistöautomaatiota.

Raahen kaupungin käyttämä keino rakennusalan työllisyyden parantamisessa on täysin harmiton. Rakennustöitä riittää eivätkä rakentamiskustannukset ole keneltäkään pois. Homekoulujen korjaukset ja uusien koulujen rakentaminen purettujen tilalle rahoitetaan veronmaksajien pussista, eivätkä rakennustyöt koidu kenenkään henkilökohtaiseksi vahingoksi.

UAT

Kirjoittaja kirjoitti minkä kirjoitti, eikä keksi loppukommentiksi mitään lisättävää.

 

 

<-RETURN TO PAGINA MAIN PAGE

<-PALUU PAGINA-PÄÄSIVULLE