Arvoisat kansalaiset!

Kära hamburgare!

 

Pojat on poikia

Suomi on sukupuolten tasa-arvon edelläkävijä. Meillä naiset saivat äänioikeuden ensimmäisten joukossa maailmassa. Nykyään naiset ja miehet ovat politiikan saralla erittäin tasa-arvoisia. Pienen pieni erokin sukupuolten väliltä löytyy: Naispoliitikot joutuvat ankaraan vastuuseen pienimmästäkin virheestä. Niin isoa virhettä taas ei olekaan, josta mies joutuisi vastuuseen.

Pääministeri Anneli Jäätteenmäki joutui ankaraan ryöpytykseen sekä median taholta että eduskunnassa, kun hän oli onnistunut saamaan tai hankkimaan epävirallista reittiä sellaisia tietoja, jotka hän olisi helposti saanut virallista reittiä. Kesällä tulee kuluneeksi kymmenen vuotta siitä, kun ensimmäinen naispääministerimme kantoi poliittisen vastuunsa raskaimman mukaan ja joutui eroamaan.

Jäätteenmäkeä edeltäneen pääministeri Paavo Lipposen todettiin v. 2000 rikkoneen laeistamme kaikkein pyhintä, perustuslakia. Lipponen ylitti toimivaltansa Itävallan oikeistohallituksen boikotointipäätöksessä, mutta häntä ei moitittu eikä arvosteltu ja hän sai jatkaa pääministerinä lainsäädännöstä piittaamatonta touhuaan. Kuin pisteenä iin päälle Jäätteenmäki vietiin oikeuteen ja todettiin syyttömäksi. Lipponen todettiin syylliseksi, mutta häntä ei viety oikeuteen eikä edes kritisoitu.

Nykyinen pääministerimme, Jyrki Katainen, junaili rahoittajatahoille suosittelemalleen Pekka Himaselle ilman kilpailutusta 700 000 euron tutkimusrahoituksen. Himasen omistaman yrityksen, Sofos Oy:n, toteuttaman hankkeen rahoittajia ovat Suomen Akatemia, Tekes ja Sitra. Tekes on todennut rahoituspäätöksessään, että Valtioneuvoston kanslia (VNK) oli valinnut hankkeen toteuttajaksi Sofos Oy:n. VNK:ta johtaa pääministeri. Tekesin entisen pääjohtajan, Veli-Pekka Saarnivaaran, mukaan sekä Tekes että Sitra olisivat halunneet kilpailuttaa hankkeen. Koska kilpailuttaminen olisi vienyt aikaa ja VNK joka tapauksessa halusi tilata tutkimuksen Himaselta, kilpailuttamisesta luovuttiin.

Itse tutkimuksen tuloksissa ei liene mitään moitittavaa. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan tulosraportit muistuttavat ihan tavallisen hyviä yliopisto-opiskelijoiden essee-kirjoitelmia. Kataisen selitykset, että rahoittajat tekivät päätöksensä vapaasta tahdostaan, on kaikessa naiiviudessaan niin naurettava, että pääministerimme herättää lähinnä syvää säälintunnetta.

Joku voisi hakea selitystä Kataisen ja Jäätteenmäen erilaiseen kohteluun siitä, että Jäätteenmäki edustaa Etelän Medialle vastenmielisintä puoluetta, Keskustaa, jonka kannatuksen perusta on harvaan asutuilla alueilla. Kokoomus ja Demarit ovat toki Etelän Median suosikkipuolueita, mutta pääministerien erilaisen kohtelun syyksi puoluekantojen ero ei kuitenkaan sovi.

Kokoomuslainen kulttuuriministeri Suvi Lindén joutui v. 2002 eromaan ministerintehtävistä, kun hän oli hyväksynyt virkamiestensä esityksen, jolla myönnettiin valtionavustusta sellaiselle oululaiselle Golf-seuralle, jonka jäsen hän on. Demariministeri Arja Alho oli jo ennen Lindénin tapausta joutunut eroamaan, kun hän oli tehnyt ns. Sundqvist-asiassa sellaisia virheratkaisuja, joita pääministeri Paavo Lipponen oli nimenomaan pyytänyt Alhoa tekemään. Nämä pari esimerkkiä osoittavat, että kyllä kokoomus- ja demariministeritkin joutuvat pienistäkin virheistään vastuuseen, jos ovat naisia.

Joku voisi väittää, että mies- ja naisministerien erilainen kohtelu loukkaa sukupuolten tasa-arvoa. Asia on täsmälleen päinvastoin. Suomalaiset naispoliitikot ovat paljon älykkäämpiä, rehellisempiä ja voimakastahtoisempia kuin mieskollegansa. On vain kohtuullista, että naisilta myös vaaditaan paljon enemmän kuin miehiltä.

Politiikka ei tietenkään ole ainoa elämänalue, jolla suomalaiset naiset ovat verrattomasti miehiä parempia. Esimerkiksi jalkapallossa ja maastohiihdossa upeat naisemme ovat jo pitkään olleet miehiä parempia. Äskettäin saimme Val de Fiemmen hiihdon maailmanmestaruuskisoja seuratessamme todeta, että nykyään naisemme ovat miehiä parempia myös mäkihypyssä.

UAT

Kirjoittaja nauttii päivittäin upeitten suomalaisnaisten älykkäästä seurasta.

 

 

<-RETURN TO PAGINA MAIN PAGE

<-PALUU PAGINA-PÄÄSIVULLE