Arvoisat kansalaiset!

Kära hamburgare!

 

Pohjoiskorealainen projekti

Pohjois-Korea uhittelee naapureilleen ja siinä ohessa supervallalle, Yhdysvalloille. Erityisesti YK:n viimeaikaiset päätökset koventaa Pohjois-Koreaan kohdistuvia talouspakotteita ovat saaneet Pohjois-Korean uhoamaan entistäkin aggressiivisemmin.

Pohjois-Korean nykyinen diktaattori, Kim kolmannessa polvessa, Kim Jong-un, on maailmaa nähnyt ja nuorehko mies. Hän on opiskellut nuorena Sveitsissä, nähnyt ja kokenut länsimaisen elintason ja kansalaisvapaudet. Hän tietää tasan tarkkaan, että tavallisen kansan olot Pohjois-Koreassa olot ovat kerta kaikkiaan kurjat.

Kim Jong-unilla ei ollut vapaata ammatinvalinnan mahdollisuutta. Veljeksistä nuorimpana hän joutui istumaan isoisänsä ja isänsä valmiiksi kattamaan pöytään, johtamaan köyhää ja takapajuista, ulkomaailmasta eristäytyvää valtiota. Hän on ihan tavallisella älyllä varustettu mies ja tietää varsin hyvin, että kommunistidiktatuurin purkaminen ja vallasta luopuminen olisivat hänen kansalleen parasta.

Kim Jong-un ei voi kuitenkaan luopua vallastaan, vaan hänen on pakko jatkaa isiensä tiellä. Vallasta luopuminen johtaisi siihen, että hän, hänen perheensä ja muu lähipiirinsä joutuisi sekä omien kansalaisten että kansainvälisen yhteisön tuomittavaksi rikoksistaan ihmisyyttä vastaan. Niinpä Jong-unin on pakko jatkaa kansakuntansa pitämistä puutteessa ja kurileirissä, satojen tuhansien poliittisten vankien orjuuttamista, valheellista propagandaansa ja kaikenlaista tiedonvälityksen ja mielipiteen ilmaisun rajoittamista.

Minun käy Jong-unia sääliksi. Hänellä ei ole muuta eloonjäämismahdollisuutta kuin jatkaa kovaotteisena diktaattorina vastoin omaa järkeään ja tahtoaan. Me suomalaiset voimme naureskella Pohjois-Korealle, sen johtajalle ja aivopestylle kansalle. Meiltä saattaa jäädä huomaamatta, että ihan lähellämme pyöritetään vastaavanlaista pohjoiskorealaista projektia, kun kunniallista perääntymistietä ei ole.

Suomessa suunnitellaan lisäydinvoiman rakentamista, vaikka suunnitelmilta puuttuu taloudellinen realismi ja kaikki energiatekniikan kehitystrendit ovat ydinvoimaa vastaan. Kasvava tietoisuus ydinvoiman riskeistä ja korkea-aktiivisimpien ydinjätteiden varastoinnin ratkaisemattomista ongelmista sekä tiukentuvat turvallisuusmääräykset hivuttavat ydinvoimalla tuotetun sähkön kustannuksia jatkuvasti ylöspäin. Samanaikaisesti esim. tuulisähkön luotettavuus paranee ja hinta laskee.

Kaikkein tuhoisinta ydinvoiman kannalta on aurinkosähkön läpimurto. Aurinkosähkön hinta on laskenut puoleen viimeisten kolmen vuoden aikana. Ostosähkön korvaajana aurinkosähköjärjestelmien takaisinmaksuaika on Suomessakin jo alittanut kahdenkymmenen vuoden rajan. Seuraavien kolmen vuoden aikana tuo takaisinmaksuaika alittaa kymmenen vuoden rajan. Aurinkosähkö sopii hajautettuun tuotantoon ja vaikka Suomessa valtiovalta tekee kaikkensa aurinkosähkön torjumiseksi, mikään mahti ei pysty estämään kuluttajia tuottamasta aurinkosähköä omaan käyttöönsä.

Kolmen vuoden kuluessa aurinkosähköjärjestelmien takaisinmaksuaika alittaa kaksikymmentä vuotta myös sähkön myynnissä, jolloin aurinkosähkön suurtuotannonkin kannattavuus tulee paremmaksi kuin ydinvoiman, vaikka ydinvoiman kulut laskettaisiin mahdollisimman optimistisella tavalla. Ja tämä tapahtuu Suomessa, jossa sähkö on poikkeuksellisen halpaa ja joka ei ole maapallon suotuisinta aluetta aurinkoenergian saannissa. Aurinkosähkön läpimurto, joka Suomessa on vasta alkamassa, on muualla jo tapahtunut. Esim. Portugalissa aurinkosähköjärjestelmien asennukset tuplaantuivat viime vuonna ja aurinkosähköntuotanto jo tänä vuonna ylittää maagisen tietoisuuskynnyksen, yhden prosentin maan sähköntuotannosta. Portugalikin on pahasti jälkijunassa Saksaan verrattuna, mutta on nyt havainnut välttämättömyyden.

Ydinvoiman lisärakentamisen taloudelliset edellytykset ovat romahtaneet ja huononevat päivä päivältä. Siten ydinvoiman puuhaajat vetävät pohjoiskorealaista projektia. Kovin moni korkea yhteiskunnallinen taho on kytkenyt arvovaltansa siihen ja joutuu jatkamaan, vaikka projektissa ei enää ole jäljellä järjen hiventäkään.

UAT

Kirjoittajan mielestä yksi sana kertoo enemmän kuin tuhat kuvaa. Siitä huolimatta hän haluaa poikkeuksellisesti liittää paginaansa kuvan, jossa siniset pylväät kertovat aurinkosähkön vuotuisten asennusten kasvusta (yksikössä gigawattia vuodessa) ja punaiset pylväät aurinkosähköjärjestelmien hinnan laskusta (yksikössä Yhdysvaltain dollaria wattia kohti).

 

 

<-RETURN TO PAGINA MAIN PAGE

<-PALUU PAGINA-PÄÄSIVULLE