Arvoisat kansalaiset!

Kära hamburgare!

 

Työurille jatkoa

Hallituksemme ponnistelee julkisen talouden kestävyysvajeen poistamiseksi. Valtion ja kuntien vuotuiset tulot ovat jopa liki kymmenen miljardia euroa menoja pienemmät. Pahaksi onneksi näyttää siltä, että menot kasvavat tuloja nopeammin.

Yhtenä tärkeimmistä keinoista kestävyysvajeen poistamiseksi nähdään yleisesti työurien jatkaminen eli käytännössä eläkeiän nosto. Tässä on se huono puoli, ettei työpaikkoja ylipäätään ole tarpeeksi. On vaarana, että ikäihmiset kyllä käyvät töissä, mutta entistä harvemmalle nuorelle riittää töitä. Silloin työurat lyhenevät alkupäästä sitä mukaa kuin ne pitenevät loppupäästä.

Onneksi tähän ongelmaan on löydettävissä ratkaisu, joka tuo ikäihmisille töitä vähentämättä nuorten työmahdollisuuksia. Enhän minä sellaista olisi itse keksinyt, mutta ratkaisun toi käytännössä esille monitaitoinen lahjakkuus: kirjailija, professori ja ulkoasiainneuvos Jörn Donner, suomeksi Jörkka.

Jörkka näyttää meille muille esimerkkiä. Hän on kahdeksankymmentävuotias, mutta jatkaa työntekoaan ja nousi tämän syysistuntokauden alussa varasijalta jälleen eduskuntaan. Epäilemättä Jörkka pystyy hoitamaan kunniakkaasti kansanedustajan hommansa. Heti alkuun hän antoi teräviä ja kriittisiä kommentteja hallituksesta, jossa hänen oma puolueensa on mukana. Niistä oppositionkin kannattaisi ottaa oppia.

Monet työt uuvuttavat tekijänsä jo ennen nykyistä eläkeikää. Jörkka on todistanut käytännössä, että kansanedustajan työ sopii ikäihmisille. Tämä keino kannattaisi ottaa yleiseen käyttöön. Eläkeikää lähestyviä ihmisiä pitäisi kutsua suurin joukoin eduskuntaan kansanedustajiksi. Luulenpa, että varsin moni suostuisi vapaaehtoisesti jatkamaan työuraansa kansanedustajana ja vieläpä aivan normaaleilla kansanedustajan eduilla ja vastuilla. Kasvava kansanedustajien määrä ei suinkaan veisi keneltäkään nuorelta työpaikkaa, päinvastoin. Ikääntyneet kansanedustajat tarvitsisivat tavallista enemmän avustajia, jolloin nuorille tarjoutuisi lisää työpaikkoja.

Joku voisi ajatella, että eduskuntatalon jyrkät portaat ovat ongelma ikääntyville kansanedustajille. Kun kansanedustajien määrää lisätään, aluksi esimerkiksi viiteenkymmeneen tuhanteen edustajaan, tarvitaan joka tapauksessa rutkasti lisätilaa. Voi hyvinkin olla, ettei Helsingin keskustasta löydy lainkaan tilaa rakentaa riittävän suurta eduskuntatalon laajennusta. Siinä tapauksessa on viisainta rakentaa kokonaan uusi eduskuntatalo, esimerkiksi Lieksan kupeeseen tai Saariselälle.

Hallituksemme on rakennepoliittisessa ohjelmassaan katsonut ainoaksi mainitsemisen arvoiseksi keinoksi terveyden ja työkyvyn ylläpitämisessä alkoholin kulutuksen vähentämisen. Jörkka on osoittanut, että tuo keino on huono, kuten hänen huonoksi haukkumansa hallituksen keinojen sopiikin olla. Jörkka on säilyttänyt työkykynsä erinomaisesti, mutta tietääkseni hän ei ole erityisen innokkaasti vältellyt alkoholia.

UAT

Kirjoittaja saattaa käydä vielä pitkäänkin töissä, ihan vain huvin vuoksi.

 

<-RETURN TO PAGINA MAIN PAGE

<-PALUU PAGINA-PÄÄSIVULLE