Arvoisat kansalaiset!

Kära hamburgare!

 

Ydinvoimamatematiikka

Kehitys kehittyy ja matematiikka sen mukana. Tuore uutuus matematiikan saralla on Suomessa kehitetty ydinvoimamatematiikka. Se poikkeaa tavanomaisesta matematiikasta siten, että se on vapaa  kaikesta loogisuudesta.

Raahen Energia Oy:n hallitus päätti taannoin, että Raahen Energia on jatkossakin mukana Fennovoiman ydinvoimalahankkeessa. Fennovoima ottaa tietysti lainaa hankkeeseensa, mutta omarahoitusosuutena Raahen Energia maksaa lähivuosina muutamia miljoonia euroja jo laitoksen rakentamisen aikana. Hallituksen puheenjohtaja Harry Sanaksenaho kertoi lehtitietojen mukaan, että ydinvoimainvestointi ei vaikuta yhtiön myymän sähkön hintaan.

Tarkkaan ottaenhan Raahen Energia ei myy itse sähköä vaan laskuttaa sähkönsiirrosta, jota kaikki yhtiön sähköverkon alueella olevat kuluttajat maksavat. Sanaksenaho kertoi myös, ettei Raahen Energia ota lainaa ydinvoimalainvestointiin, vaan rahoittaa sen tulorahoituksella. Ydinvoimamatematiikan mukaan ei ole mitenkään kummallista, ettei yhtiön tarvitse lisätä tulojaan eikä ottaa lainaa, vaikka menot kasvavatkin.

Ylen A-talkissa oli viime viikolla ydinvoimakeskustelu. Siinä ydinenergianuorten puheenjohtaja Tuomo Huttunen kertoi, ja vieläpä korostaen puhuvansa pelkkiä faktoja, ettei aurinkosähköntuotanto ole kilpailukykyistä eikä tule kilpailukykyiseksi. Kilpailukyvyn kannalta ei ole mitään merkitystä sillä, miten paljon ja miten nopeasti aurinkosähkö halpenee. Ydinvoimamatematiikan mukaan hinnalla ei siten ole merkitystä taloudellisen kilpailukyvyn kannalta.

Mainittu Huttunen kertoi myös, että tuulivoima on pienen mittakaavan puuhastelua, joka ei auta Suomen energiahuollossa. Saksassa, hieman Suomea suuremmalla pinta-alalla, kuitenkin tuotetaan tuulivoimasähköä jo nyt lähes se määrä, mikä Suomessa sähköä kulutetaan. Ydinvoimamatematiikan mukaan ydinenergia on suurta ja vaihtoehtoiset tuotantotavat pieniä niiden koosta riippumatta.

Myöskään itse ydinvoiman kilpailukyky ei riipu sen hinnasta. Fennovoiman osakkaitten pitää näinä päivinä ilmoittaa sitoutumisensa ydinvoimahankkeen jatkamiseen ja mukana olo on viisasta, koska siten osakkaat saavat edullista ydinvoimasähköä. Päätökset voidaan tehdä, vaikka osakkaat eivät tiedäkään ydinvoimasähkön omakustannushintaa. Olkiluoto kolmosen rakennuskokemusten perusteella osakkaat eivät myöskään voi tietää, valmistuuko Hanhikiven ydinvoimala koskaan, vaikka sitä ryhdyttäisiin rakentamaan. Näillä pikkuseikoilla ei kuitenkaan ole mitään merkitystä, koska ydinvoimamatematiikan mukaan ydinvoimalla tuotettu sähkö on aina edullista.

Kaikki tahot eivät kuitenkaan valitettavasti ole ajan hermolla eivätkä ymmärrä modernia suomalaista ydinvoimamatematiikkaa.  Kunnalliset energiayhtiöt ovat toki reippaasti ja ripeästi pystyneet ratkaisemaan ydinvoimahankkeessa jatkamisestaan. Sen sijaan Fennovoiman suurin suomalaisomistaja, Outokumpu Oy, kertoo, että yhtiö tarvitsee tiedon ydinvoiman kustannuksista ennen päätöksentekoa. Outokummun vaatimus on naurettava, sillä eihän euromääräisen hinnan pitäisi kiinnostaa ketään, koska ydinsähkö on joka tapauksessa edullista.  Näyttää siltä, että veronmaksajien raha on oivaltanut ydinvoimamatematiikan erinomaisuuden, mutta yksityinen raha ei vielä ole uuden matematiikan oivallisuutta ymmärtänyt.

UAT

Jos kirjoittaja ei luottaisi ydinvoimamatematiikkaan, hän toteaisi rahoittavansa ydinvoimalaa sähkönsiirtolaskuja maksaessaan.

 

<-RETURN TO PAGINA MAIN PAGE

<-PALUU PAGINA-PÄÄSIVULLE