Arvoisat kansalaiset!

Kära hamburgare!

 

Putin löysi tasavertaisen vastustajan

 

Itäisen naapurimme suuri johtaja, Vladimir Putin, on vihdoinkin löytänyt itselleen tasavertaisen vastustajan. Aiemmin Putinille ei ole löytynyt kunnon haastajaa ja jos joskus hetkeksi on löytynytkin, haaste on haalistunut viimeistään siinä vaiheessa, kun haastajaehdokas on vangittu tai aivan sattumalta joutunut jonkin tilapäiseen mielenhäiriöön joutuneen laitapuolen kulkijan surmaamiksi.

Putin joutui käyttämään mielikuvitustaan keksiäkseen kyllin vaikean haasteen. Sellainen löytyi talviolympialaisista. Talviolympialaisten järjestämisestä kilpaillaan ankarasti ja sellaisten saaminen kotimaahan on kovan työn takana kenelle tahansa. Jotta haaste olisi kyllin vaikea, Venäjä haki talviolympialaisten järjestämisvastuuta Sotshiin, josta puuttuivat jokseenkin kaikki kisojen järjestämiseksi vaadittavat suorituspaikat. Putin otti olympiahankkeen vetovastuun itselleen, matkusti pitämään puheen kisapaikkakunnan valinnasta päättäneeseen kansainvälisen olympiakomitean kokoukseen ja näyttää nyt henkilökohtaisesti osallistuvan jopa Venäjän olympiajoukkueen urheilijoiden valintaan.

Aiemmin Sotshi tunnettiin Venäjän kesäkaupunkina, kun se sijaitsee Venäjän lämpimimmällä alueella. Nyt siitä on tarkoitus tehdä talviurheilun keskus, ainakin kertakäyttöinen sellainen, olympiakisoja varten.  Jo kisojen alkuperäinen budjetti lienee ollut kauhistuttavan suuri, nelinkertainen edellisten Kanadan Vancouverissa järjestettyjen olympiakisojen budjettiin verrattuna eli kahdeksan miljardin euron luokkaa. Todelliset kustannukset Sotshin kisoista ovat paljon suuremmat, arviolta sata miljardia euroa eli kaksi kertaa Suomen valtion vuosibudjetin suuruiset.

Raha ei Putinille kuitenkaan ole ongelma. Hän pystyy halutessaan satsaamaan vaikka koko Venäjän kansantalouden tuoton henkilökohtaista kunnianhimoaan hivelevien olympiakisojen hyväksi. Tasavertainen vastustaja Putinille löytyi aivan muualta.

Valitsemalla olympiakisojen paikaksi Sotshin, Putin uhmasi luonnonvoimia. Sotshi on ja pysyy subtrooppisen ilmaston alueella. Joskus Sotshista 50 kilometrin päässä kohoavilla Krasnaja Poljanan vuorilla pysyy lumi monta kuukautta, joskus ei. Parhaatkaan keinolumentekokonstit eivät toimi, jos olympialaisten aikaan noille vuorilla sattuu vaikkapa vain Suomen kesää vastaavat sääolot.

Juuri tänään (23.1.2014) säätiedot kertovat, että Krasnaja Poljanassa, jossa maastohiihdon, alppilajien ja mäkihypyn suorituspaikat ovat, sataa vettä kaatamalla ja lämpötila on kymmenkunta plus-astetta. Jos tuontapaiset säät jatkuvat useita päiviä tai peräti viikkoja, niin Putininkin neuvottelutaidot joutuvat koetukselle, vaikka hän käyttäisi myös perinteisiä valttejaan: kiristystä, lahjontaa, uhkailua ja uhkailujen toteuttamista. Luonnonvoimat eivät ehkä väistykään suuren ja mahtavan Putinin edestä.

Putin on sitonut arvovaltansa olympiakisoihin siinä määrin, että niistä puhutaan Putinin olympialaisina. Jos kisat mistä tahansa syystä epäonnistuvat, Putinin diktatuurin maine ja toimintamahdollisuudet saavat pahan kolauksen. Olympiakisojen suurin jännitysnäytelmä onkin, voittaako Putin myös luonnonvoimat, sillä inhimillistä vastusta hänelle ei ole löytynyt.

Olympiakisoja on perinteisesti käytetty järjestäjämaan imagon kohottamiseen ja kansallistunteen nostattamiseen. Sellaisia tavoitteita oli myös omilla kesäolympialaisillamme v. 1952. Myös seuraavien, vuoden 2018, talvikisojen isäntämaa, Etelä-Korea, pyrkii ottamaan kaiken propagandahyödyn kisoistaan. Olen huomannut, että korealaisia jääkiekkoilijoita pelaa tällä kaudella Suomessakin oppimassa lajin saloja. En ihmettelisi, vaikka Etelä-Korea laittaisi omiin kisoihinsa jopa jääkiekkojoukkueen, vaikka lajia ei siellä juuri harrasteta.

Putin halusi ottaa voitettavakseen mahdottoman haasteen, järjestää talviolympialaiset paikassa, jossa ei ollut valmiina juuri mitään suorituspaikkoja ja jossa ei itse asiassa ole talvea. Etelä-Koreassa tällaisia haasteita ei haluttu ottaa, vaikka sielläkin olisi ollut tarjolla kenties Sotshiakin lämpimämpi Jejun saari. Etelä-Korean talviolympialaiset järjestetään mielikuvituksettomasti Pyeongchangissa, joka on maan ylivoimaisesti tärkein talviurheilukeskus, jonne on rakennettu olympialaisia silmälläpitäen suorituspaikkoja jo yli kymmenen vuoden ajan. Etelä-Korea nimittäin haki myös vuosien 2010 ja 2014 talviolympialaisten kisaisännyyttä.

UAT

Kirjoittaja aikoo matkustaa talviolympialaisiin vasta vuonna 2018.

 

<-RETURN TO PAGINA MAIN PAGE

<-PALUU PAGINA-PÄÄSIVULLE