Arvoisat kansalaiset!

Kära hamburgare!

Nappulaliiga väistyy

 

Nykyistä Kataisen hallitusta on myös Käteisen nappulaliigajoukkueeksi nimitetty. Nimitys on oikeutettu, sillä hallitusta perustettiin iloisin ja optimistisin mielin, kuten hyvä nappulaliigajoukkuekin jalkapalloturnaukseen lähtee. Hallitusohjelmaan kirjattiin suunnilleen kaikki hyvät asiat maan ja taivaan väliltä ja ne päätettiin toteuttaa vaalikauden aikana. Hallitusohjelman mukaan tehdään tarpeellisia, isoja rakenteellisia uudistuksia ja katkaistaan valtion velkaantuminen.

Suunnilleen heti nappulaliigan taipaleen alussa hallituksemme päätti, että kuntarakenne uudistetaan ja samoin sosiaali- ja terveydenhuollon järjestelmät. Kuin ohimennen ja vasemmalla kädellä tehtiin nuorisotakuu, jolla kaikille nuorille taattiin työ- tai opiskelupaikka. Näin nuorisotyöttömyys poistettiin lain voimalla, joten nuorten koulutuspaikkoja voitiin rajusti vähentää ja siten säästää valtion rahaa.

Hallitus päätti uudistaa kuntarakenteen ja teetti laajan selvityksen, jossa todettiin, että kuntaliitoksia on pakko tehdä, jos aiotaan tehdä kuntaliitoksia. Näin kuntauudistus tuli valmiiksi. Sosiaali- ja terveydenhuollon (SoTe) uudistus vei hieman enemmän aikaa, kun hallitus erehtyi pohtimaan monia erilaisia toteutusvaihtoehtoja. Lopulta SoTe-uudistus linjattiin varmuuden vuoksi niin epämääräisesti ja ylimalkaisesti, että suunnitelman hyväksyivät myös oppositiopuolueet. Nyt uudistuksen käytännön toteuttamisella ei ole mitään kiirettä, koska se voidaan viedä maaliin seuraavien hallitusten aikana ihan riippumatta siitä, mitkä puolueet hallituksessa tulevina vuosina istuvat.

Tämän kevään budjettikehysriihessä nappulaliiga teki hommansa loppuun. Valtion velkaantuminen laitetaan kuntoon menojen leikkauksilla, joista kuuluisimmiksi nousi lapsilisien leikkaaminen. Lapsilisien leikkaaminen on siitä kätevä toimi, että se suurelta osin leikkaa kulutusta, joten vastaavasti tuotannon ja talouden pyörät hidastuvat, jolloin työllisyys ja arvonlisäveron tuotto huononevat. Näin leikkaus vaikuttaa tasapuolisesti sekä valtion taloutta vahvistavasti että heikentävästi eikä johda dramaattisiin seurauksiin.

Nappulaliigan optimismia kuvaa, miten oppivelvollisuusikää jatkettiin yhdellä vuodella, 17 ikävuoteen saakka. Näin useimmat lukion ja ammattioppilaitosten opiskelijat ovat ensimmäisen vuotensa oppivelvollisuusiässä. Hallitus varasikin oppivelvollisuuden jatkamiseen 15 miljoonaa euroa, joka riittää juuri ja juuri lukiolaisten ensimmäisen vuoden oppikirjoihin. Ammatillisten oppilaitosten opiskelijat tarvitsevat oppimateriaaleja ja varusteita enemmän tai vähemmän, koulutusalasta riippuen. Koska ammatillisen koulutuksen aloituspaikkoja on rajusti vähennetty, tarvitaan lisäksi paljon uusia kymppiluokkia. Jotta järjestelyt eivät tulisi liian kalliiksi, hallitus laskeskeli, etteivät ne kuluta lainkaan rahaa.

Yhtenä esimerkkinä nappulaliigan idealismista on Siikajoen kunnan koulurakentaminen. Ensin hallitus aikoi tai suorastaan päätti antaa avustusta viitisen miljoonaa euroa Ruukin uuden koulukeskuksen rakentamiseen. Maaliskuun kehysriihessä hallitus yhtä johdonmukaisesti veti rahoituksen pois. Nappulaliigan toiminnan keskeisenä periaatteena on, että hyvät aikomukset riittävät eikä niitä pidä ryhtyä oikeasti toteuttamaan.

Pääministeri Jyrki Katainen joutui tunnustamaan tosiasiat ja tekemään johtopäätökset. Hallitus on aikonut tehdä kaikki tarpeelliset uudistukset, joten se on saanut työnsä valmiiksi. Moni uudistus on kylläkin aloittamista vaille valmis, mutta nykyaikaisessa johtamiskulttuurissa pelkkä hyvä aikomus on riittävä suoritus. Katainen teki maailman luonnollisimman johtopäätöksen eli totesi hallituksen tehneen työnsä, itsensä tarpeettomaksi ja vapaaksi kohtaamaan uusia haasteita.

Hallituksen työ oli kesken vielä kehysriihen aikaan. Pääministeri Katainen nimittäin moitti kehysriihen päätöksiin tyytymätöntä ja nappulaliigajoukkueesta lähtenyttä Vasemmistoliittoa vastuun pakoilusta. Vasta nyt, kun kaikki hallituksen työt on lopulta tehty valmiiksi, on sopiva aika jättää hallitus.

Nappulaliigan maalivahti, kirstun vartija, valtiovarainministeri Jutta Urpilainen ei ole vielä ymmärtänyt luovuttaa, vaan aikoo taistella asemastaan demarien puoluekokouksessa. Maalivahdin pitääkin olla nappulaliigajoukkueen jääräpäisin ja suurimman stressinsietokyvyn omaava pelaaja.  Maalivahti joutuu luovuttamaan vasta sitten, kun pallo on omassa maalissa eli, kun Antti Rinne on valittu demarien puheenjohtajaksi.

UAT

Kirjoittaja kieltäytyy ottamasta vastaan pääministerin tehtävää, ihan vain varmuuden vuoksi ja turhien spekulaatioiden välttämiseksi.

 

<-RETURN TO PAGINA MAIN PAGE

<-PALUU PAGINA-PÄÄSIVULLE