Arvoisat kansalaiset!

Kära hamburgare!

Naiset jyrää

 

Raahen seutukunnan kaikki tiedossa olevat kansanedustajaehdokkaat ovat naisia. Vasemmistoliitolla on ehdokkaana äskettäin europarlamenttiin lähteneen Merja Kyllösen tilalle eduskuntaan noussut Katja Hänninen. Demareilla ehdokkaana on viime kunnallisvaaleissa valtuustoon noussut Päivi Iivonen, joka taitaa olla valtuustomme nuorin jäsen. Iivonen istuu myös kaupunginhallituksessa.

Keskusta valitsi ehdokkaakseen Hanna-Leena Mattilan ja Kokoomus Teija Larikan, jotka molemmat istuvat sekä Raahen kaupunginvaltuustossa että -hallituksessa. Perussuomalaisilla on ehdokkaana siikajokinen kunnanvaltuuston ja  -hallituksen jäsen Henna Kupsala. Kaikki puolueet eivät vielä ole kaikkia ehdokkaitaan julkistaneet, mutta minun tiedossani ei ole alueeltamme muita kansanedustajaehdokkaita. Jos olen jonkun ehdokkaan unohtanut, se on minun virheeni ja kannan siitä täyden poliittisen vastuun.

Siis kaikki viisi kansanedustajaehdokastamme ovat naisia! Haloo! Jos kaikki alueemme kansanedustajaehdokkaat olisivat miehiä, me feministit nostaisimme ison metelin ja syyttäisimme miehiä naisten sortamisesta ja väheksymisestä. Mutta mitä tekevät nyt miehemme: ovat poloiset ihan hiljaa eivätkä ole huomaavinaankaan joutuneensa päätöksenteon sivuraiteelle.

Toista se oli vielä kymmenkunta vuotta sitten. Kun Anneli Jäätteenmäki monien yllätykseksi voitti pyhän Mooseksen, Paavo Lipposen, ja nousi Suomen ensimmäiseksi naispääministeriksi, hän pystytti tasa-arvohallituksen, jossa oli yhtä paljon miehiä ja naisia. Ministerinpaikkatoiveissaan pettynyt Keskustan kokenut ukkokaarti raivostui tästä niin, että jätti pääministerinsä ilman tukea.

Jäätteenmäki joutui luopumaan pääministerinpaikastaan tyhjänpäiväisillä perusteilla. Ihan oikeudessa asti todettiin, ettei hänen tiedonhankinnassaan presidentinlinnasta ollut mitään laitonta. Toisin oli Jäätteenmäen edeltäjän, Lipposen laita. Lipposesta oikeuskanslerikin joutui toteamaan, että tämä oli rikkonut perustuslakia ja ylittänyt toimivaltansa Itävallan oikeistohallituksen boikotoinnissa. Oikeuskansleri tuumaili edelleen tähän tapaan, että mitäpä tuosta, pojat on poikia.

Nyt naiset jyräävät myös maamme hallituksessa. Viime viikolla Stubbin hallituksen kaksi vihreää miestä korvattiin naisministereillä. Hallituksessa on nyt kymmenen naispuolista ja seitsemän miespuolista ministeriä. Ympäristöministeriksi nousi Sanni Grahn-Laasonen. Olen kuullut kerrottavan, että hän jo ulkoministeri Alexander Stubbin avustajana toimiessaan suvereenisti päätti ministerin tekemisistä.

UAT                                                                                  

Kirjoittaja on useasti äänestänyt naista.

 

<-RETURN TO PAGINA MAIN PAGE

<-PALUU PAGINA-PÄÄSIVULLE