Arvoisat kansalaiset!

Kära hamburgare!

Saunominen kunniaan

 

Suomalaisten parhaita kansallisia perinteitä on saunominen. Saunassa on moni suomalainen syntynyt ja monta sairautta hoidettu. Perinteisen suomalaisen saunan, savusaunan, lämmittäminen vaati aikaa ja ammattitaitoa. Kiukaan lämmitykseen piti käyttää juuri oikea määrä puita, ei liikaa eikä liian vähän. Piti osata heittää häkälöylyt ja sulkea saunan räppänä juuri oikeaan aikaan.

Nykyään saunomisesta on tullut kovin arkipäiväinen asia. Sauna on lähes jokaisessa asunnossa. Monet saunat lämpiävät sähköllä eikä lämmittämiseen tarvita kuin virran kytkeminen päälle saunan kiukaaseen. Ompa myös aina valmiita kiukaita, joiden lämmittämiseen ei tuotakaan tarvita.

Nyt olen ilokseni huomannut, että kotimaiselta laatumerkiltä on tullut kauppoihin tuotteita, joilla saunomista jälleen nostetaan sille kuuluvaan arvoonsa. Enää ei riitä, että sauna on sopivan lämmin ja kostea, siinä tulee olla myös sopiva, luontaisenkaltaisiin keinoaromeihin perustuva tuoksu. Saunatuoksuja löytyy monenlaiseen makuun.

Parhaimmat saunatuoksut poistavat saunomisesta liiallisen arkipäiväisyyden. Vaikka sauna lämpiäisikin sähköllä, niin saunomiseen pitää varustautua. Parhaimpia löylytuoksuja tarvitaan vain pari tippaa kauhalliseen löylyvettä. Tuoksut ovat niin ärhäköitä, että käyttöohjeissa neuvotaan varustautumaan niiden käyttöön suojalaseilla ja suojakäsineillä, koska tuoksut ovat  vaarallisia silmille ja vahingoittavat ihoa.

Nyt saunatuoksujen rinnalle voidaan rakentaa tuoteperhe, johon kuuluu tyylikkäitä saunojien suojalaseja ja -käsineitä, jotka tuovat saunomiseen tyyliä ja arvokkuutta. Tuotekehitys ei kuitenkaan ole ä loppuun saakka mietitty. Suojakäsineet ja -lasit pystyy lopultakin pukemaan aika ripeästi eikä se vaadi erityisen harrasta keskittymistä. Pitäisi valmistaa saunatuoksuja, joiden käyttö edellyttää asiaan paneutumista ja vaivannäköä.

Ehkä saunatuoksuvalmistajan ei välttämättä tarvitsisi tehdä tuotekehitystyötä, kenties riittäisi käyttöohjeitten parantaminen ja oheistuotetarjonnan lisääminen. Jos saunatuoksut ovat vaarallisia käsille, ne ovat haitallisia myös muulle iholle. Niinpä käyttöohjeissa pitäisi edellyttää koko ihon suojaamista. Saunomista varten pitäisi valmistaa haponkestävästä kankaasta tai kumista valmistettuja hupullisia kokovartalohaalareita.

Kun saunomista varten pitäisi pukeutua koko kehoa suojaaviin haalareihin, niin saunominen nousisi jälleen siihen arvoonsa ja loistokkuuteensa, joka sillä perinteisesti on Suomessa ollut. Saunaan ei enää mentäisi yhtäkkiä eikä harkitsemattomasti.

 

UAT

Kirjoittaja muistelee syntyneensä saunassa.

 

<-RETURN TO PAGINA MAIN PAGE

<-PALUU PAGINA-PÄÄSIVULLE